USTAWIENIA

, Imieniny:

Aktualności kulturalne i sportowe

Zdjęcia z warsztatów

O wykorzystaniu dziedzictwa lokalnego

Opublikowano dn. 14-09-2021

Mieszkańcy gminy Wojciechów uczą się jak wykorzystywać lokalne dziedzictwo, promować je i sprzedawać korzystając z nowoczesnych form dystrybucji. W ostatnich dniach miejscowy ośrodek kultury zakończył realizację dwóch pomysłów, przygotowanych w ramach większego projektu, na który placówka pozyskała pieniądze z Unii Europejskiej.

Był to wyjazd studyjny na Roztocze oraz warsztaty zdobienia i ekspozycji produktów lokalnych.

W pierwszym dniu pobytu na Roztoczu 45-osobowa grupa z Wojciechowa odwiedziła Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Zamościu z siedzibą w Sitnie, gdzie wzięła udział w dwóch szkoleniach. Pracownik ośrodka Nina Drozdowska najpierw mówiła o "Prawnych aspektach przetwarzania i sprzedaży produktów lokalnych", a potem o sposobach ich sprzedaży. Oprócz wiedzy teoretycznej uczestnicy zajęć zdobywali umiejętności praktyczne z zakresu pakowania i ozdabiania produktów oraz sporządzania etykiet dla żywności. Podczas warsztatów powstała również lista tradycyjnych potraw, charakterystycznych dla gminy Wojciechów oraz lista produktów pretendujących do miana "Produktu lokalnego Ziemi Wojciechowskiej".

Drugi dzień wyjazdu był poświęcony na szkolenie objazdowe, czyli zwiedzanie roztoczańskich punktów sprzedaży bezpośredniej. Grupa z Wojciechowa była w Olejarni Świątecznej w Ruszowie, Zagrodzie Guciów oraz Kramiku "Chleb i coś do chleba" w Guciowie, a także Hodowli Ryb Łososiowatych "Pstrąg Roztoczański" i Restauracji Rybnej "Chata Rybaka" w Bondyrzu. Wyjazd zakończył się wizytą w "Pasiece" i Zagrodzie Edukacyjnej "Ulik" w Mokrymlipiu.

Pomysłodawcy wyjazdu wierzą, że zdobyta podczas pobytu na Roztoczu wiedza i doświadczenia przyniosą wymierne korzyści w postaci stworzenia i wypromowania markowych produktów Ziemi Wojciechowskiej, a także zmotywowania mieszkańców, by chętniej korzystali z możliwości sprzedaży bezpośredniej wytwarzanych przez siebie produktów.

Kilka dni wcześniej Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie zakończył cykl warsztatów na temat "Sposobów zdobienia i ekspozycji produktów lokalnych". Spotkania odbywały się w remizach OSP Wojciechów Kolonia Pierwsza i Stasin oraz w Wieży Ariańskiej w Wojciechowie. Wzięło w nich udział 45 osób zrzeszonych w kołach gospodyń i organizacjach pozarządowych lub aktywnie działających na rzecz rozwoju gminy Wojciechów.

Zajęcia prowadził profesjonalny kucharz i specjalista carvingu, który zdradzał m.in. tajniki rzeźbienia warzyw i owoców oraz ich właściwej ekspozycji. Za pomocą specjalnych nożyków uczestnicy szkoleń wycinali motywy roślinne i zwierzęce, a potem barwili je naturalnymi barwnikami oraz eksponowali ich walory smakowe i estetyczne.

Podsumowując zajęcia mieszkańcy gminy Wojciechów deklarowali, że zdobyte umiejętności na pewno wykorzystają do serwowania zdrowej żywności w sposób apetyczny i zachęcający do zakupu.

W planach jest jeszcze jedno szkolenie, które odbędzie się w październiku.

Wszystkie pomysły w ramach projektu pod nazwą "Dziedzictwo lokalne Gminy Wojciechów - nowoczesne formy dystrybucji", są współfinansowane ze środków unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

(fot. GOK w Wojciechowie)

Źródło: IAS 24

https://ias24.eu/aktualnosci,wojciechow-o-wykorzystaniu-dziedzictwa-lokalnego-foto,25791,1.html

 

 

 

Opublikowano dn. 14-09-2021


Autor: Gmina Wojciechów
Powrót
Box side
Internet szerokopasmowy
Box side
Kalendarz wydarzeń
Box side
Pracownik Młodociany
Box side
Przetargi i ogłoszenia
Box side
Ochrona danych osobowych
Box side
Katalog firm
Box side
Projekty unijne
Box side
Ostrzeżenia