Jego realizację rozpoczęła seria wywiadów o dawnych tradycjach kulinarnych, które przeprowadziła etnograf z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie ze starszymi mieszkańcami gminy. Wywiady z 20 świadkami przemian w sposobach żywienia są teraz spisywane i trafią do broszury, która zostanie wydana w ramach projektu. - W przyszłości może z tego powstać bardziej obszerne opracowanie na temat najbardziej popularnych dawnych potraw na Ziemi Wojciechowskiej, które mają szanse na to, by znaleźć się na liście produktów tradycyjnych. Swoje doświadczenia w tym zakresie mają gospodynie z okolic Białej Podlaskiej, które podzielą się nimi z członkiniami naszych KGW - wyjaśniają organizatorzy wyjazdu.
Jego uczestnicy będą podążać szlakiem Pracowni Ginących Zawodów, prowadzonych w Hrudzie, Perkowicach i Worońcu przez Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej. Spotkają się również z przedstawicielami organizacji, działających w oparciu o tradycyjne potrawy północnej Lubelszczyzny, wezmą udział w warsztatach plastyki obrzędowej i wspólnym przyrządzaniu potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych oraz odwiedzą Krainę Rumianku w Hołownie w powiecie parczewskim.
W wyprawie, planowanej na 8 i 9 września, ma wziąć udział 50 osób. Większość już się zgłosiła, ale jest jeszcze kilka wolnych miejsc. Chętni mogą się zapisywać osobiście w siedzibie GOK w Wojciechowie w Wieży Ariańskiej, telefonicznie pod numerami: 81 517 72 10 lub 517 76 22 albo mailowo pod adresem: gok@agroturystyka.pl
Korzystając ze zdobytej podczas wyprawy wiedzy członkinie kół gospodyń z gminny Wojciechów spróbują odtworzyć dawne potrawy miejscowej kuchni, bazując na przepisach, zebranych podczas wywiadów ze starszymi mieszkańcami. Zajęcia są planowane na wrzesień, a podsumowaniem wszystkich działań będzie październikowa konferencja naukowa.
Projekt "Potencjał kulinarny Gminy Wojciechów - budowanie marki Ziemi Wojciechowskiej na bazie produktów tradycyjnych" jest współfinansowany ze środków unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
(fot. GOK w Wojciechowie)