Zapraszamy zarówno osoby starsze, pamiętające kuchnię przedwojenną, jak również osoby w średnim wieku, które były świadkami przemian w sposobach żywienia na naszym obszarze. Informacje będą zbierane przez ekspertów podczas wywiadów, a ich celem jest wyszukanie potraw charakterystycznych dla Ziemi Wojciechowskiej, które mają szanse trafić na Listę Produktów Tradycyjnych, oraz zebranie tradycyjnych receptur, a także zwyczajów i obrzędów związanych z przyrządzaniem i spożywaniem posiłków - informują pomysłodawcy projektu.
Osoby, które chcą się podzielić taką wiedzą, mogą się zgłaszać osobiście do ośrodka kultury, telefonicznie pod numery: 81 517 72 10 i 517 76 22 albo mailowo na adres: gok@agroturystyka.pl
Wywiady są elementem projektu "Potencjał kulinarny Gminy Wojciechów - budowanie marki Ziemi Wojciechowskiej na bazie produktów tradycyjnych", na który miejscowy ośrodek kultury ma przyznane dofinansowanie z unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Eksperckie opracowanie na podstawie wywiadów przygotują etnografowie i kulturoznawcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, a efekty zostaną zaprezentowane na specjalnej konferencji. W ramach projektu GOK w Wojciechowie zorganizuje również warsztaty kulinarne, które poprowadzą członkinie miejscowych kół gospodyń wiejskich.
W planach jest także wyjazd studyjny, którego celem będzie poznawanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego północnej Lubelszczyzny, w tym zwiedzanie Szlaku Pracowni Ginących Zawodów w okolicach Białej Podlaskiej.
Wszystkie działania mają być zrealizowane do końca października tego roku.
(fot. GOK w Wojciechowie)
https://ias24.eu/aktualnosci,wojciechow-w-poszukiwaniu-dawnych-potraw,29037.html?p=1