USTAWIENIA

, Imieniny:

Aktualności

grafika z logotypami i napisami

Będzie dotacja na zachowanie dziedzictwa kulinarnego

Opublikowano dn. 11-05-2023

Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie ma nowe pomysły na zachowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Będzie je realizować przez kilka najbliższych miesięcy, a pieniądze na ten cel pozyskał z unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

- Podstawą realizacji naszych działań będą wywiady ze starszymi mieszkańcami na temat dawnych potraw typowych dla naszego regionu. Na tej podstawie powstanie opracowanie eksperckie, które przygotują etnografowie i kulturoznawcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, a efekty zostaną zaprezentowane na specjalnej konferencji - mówi dyrektor GOK w Wojciechowie Agnieszka Gąska.

Oprócz podsumowania badań nad tradycjami kulinarnymi Ziemi Wojciechowskiej w programie konferencji będą dwa tematy - produkt tradycyjny, jego specyfika i rola współcześnie oraz warunki i korzyści z wpisu produktu kulinarnego na listę produktów tradycyjnych. Dwa pierwsze wykłady przygotują eksperci UMCS, natomiast autorem trzeciego będzie przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego.

 
Kilka najstarszych przepisów na dawne potrawy lokalne odtworzą uczestnicy warsztatów kulinarnych, które poprowadzą członkinie miejscowych kół gospodyń wiejskich.

W planach jest również wyjazd studyjny, którego celem będzie poznawanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego północnej Lubelszczyzny, w tym zwiedzanie Szlaku Pracowni Ginących Zawodów w okolicach Białej Podlaskiej.

Opisy dawnych potraw Ziemi Wojciechowskiej, zdjęcia i inne materiały, które uda się zebrać podczas wywiadów, znajdą się w katalogu, który ma być wydany na podsumowanie całego projektu.
 
Wszystkie działania są skierowane do trzech KGW z gminy Wojciechów i miejscowego Klubu Seniora.

W przyszłym tygodniu wojciechowski ośrodek kultury ma podpisać umowę, potwierdzającą przyznanie środków przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich i zorganizować pierwsze spotkanie z uczestnikami projektu. Wszystkie działania pod wspólnym hasłem "Potencjał kulinarny Gminy Wojciechów - budowanie marki Ziemi Wojciechowskiej na bazie produktów tradycyjnych" mają być zrealizowane do końca października tego roku.

(fot. GOK w Wojciechowie)
 
grafika z napisami

Autor: Gmina Wojciechów
Powrót