Uczestnicy uroczystości zebrali się przy kuźni Romana Czernieca, skąd barwny korowód, prowadzony przez Orkiestrę Dętą OSP w Wojciechowie, przeszedł na plac przy Wieży Ariańskiej. Na czele szli starostowie dożynek, którymi w tym roku byli Wioleta Ostrowska z miejscowości Łubki Szlachta i Mariusz Gąska z Ignacowa.
Obchody zakończenia żniw rolnicy rozpoczęli od modlitwy dziękczynnej za plony. Polową mszę świętą przy zabytkowej wieży odprawili proboszcz parafii w Wojciechowie ksiądz Jan Hałasa, proboszcz parafii Palikije ksiądz Sławomir Sura i ksiądz Daniel Koper, a o oprawę muzyczną eucharystii zadbała Orkiestra Dęta OSP w Wojciechowie.
Zgodnie ze zwyczajem podczas mszy został poświęcony bochen chleba, wypieczony z tegorocznych zbóż, który starostowie dożynek najpierw przekazali wójtowi Arturowi Markowskiemu, a potem wspólnie częstowali nim dożynkowych gości. Wójt podziękował wszystkim rolnikom za ciężką pracę przy żniwach, a starostów uhonorował dyplomami i statuetkami z motywem podkowy i kłosów, wykutymi przez Romana Czernieca.
Po części oficjalnej odbyła się prezentacja wieńców dożynkowych, zgłoszonych do gminnego konkursu. Poza "Lawendą" i "Jedyneczkami" trzecią kompozycję zgłosiło Koło Gospodyń Wiejskich "Sporniaczanki" ze Sporniaka, które otrzymało drugą nagrodę za wieniec nowoczesny. Swoją nagrodę przyznała również publiczność, która uznała, że najładniejszy wieniec w tym roku przygotowało KGW "Lawenda" ze Stasina.
Podczas dożynek został rozstrzygnięty także konkurs kulinarny "Smaki Ziemi Wojciechowskiej". W jego siódmej edycji jurorzy oceniali pasztety, mięsny i wegetariański, oraz nalewki. KGW "Sporniaczanki" zdobyło pierwszą nagrodę za "pasztet mięsny". Drugą, za "pasztet w słoiku" otrzymały "Jedyneczki", a trzecią, za "pasztet z wieprzowiny" odebrała "Lawenda". Na podium konkursu pasztetów wegetariańskich znalazły się kolejno - KGW "Lawenda" za "pasztet wegetariański", Anna Kowalska z Kwatery Agroturystycznej "Gajowianka" za "pasztet z kaszy jęczmiennej i czerwonej kapusty" oraz KGW "Jedyneczki" za "pasztet z cukinii". Członkowie komisji przyznali jeszcze trzy wyróżnienia dla Agnieszki Madej za "pasztet z selera", Agnieszki Nowak za "pasztet z cukinii" i Anny Kowalskiej za "pasztet z kaszy jaglanej z warzywami". Konkurs nalewek wygrał Jacek Trojanowski z "nalewką farmaceuty", drugie miejsce zajęła Danuta Czarkowska za "jaśminowy gaj", a trzecią nagrodę odebrał Robert Pałyga za "mirabelkę".
W części artystycznej niedzielnego festynu na plenerowej scenie wystąpili: Klub Seniora z Wojciechowa, "Sporniaczanki" ze Sporniaka, Kapela Wojciechowska i Maciejowa Kapela z Lublina oraz Fundacja "Sadownia" z Nowego Gaju, która zaprezentowała spektakl pod tytułem "Rzeka pamięci".
Organizatorami dożynek byli gminny ośrodek kultury, wójt i rada gminy oraz parafia rzymsko-katolicka w Wojciechowie.
(fot. GOK w Wojciechowie)