Unijne wsparcie zostanie wykorzystane na organizację warsztatów, konkursu i wyjazdu studyjnego, w których weźmie udział 45 osób. Będą to przede wszystkim członkinie kół gospodyń wiejskich "Jedyneczki" z Wojciechowa Kolonii Pierwszej i "Lawenda" ze Stasina oraz ze Stowarzyszenia "Sporniaczanki" ze Sporniaka.
Przez kilka tygodni panie będą uczestniczyć w warsztatach "Mięsiwo i steki z serca kuźni - ognia i kowadła" oraz "Tradycyjne potrawy Ziemi Wojciechowskiej w nowoczesnej aranżacji".
Uczestnicy projektu obejrzą również, bazująca na kulinariach, wioskę tematyczną w Lanckoronie w Małopolsce, a na zakończenie wezmą udział w konkursie "Sztuka mięsa z kowadła".
Pierwsze zajęcia są planowane na drugą połowę sierpnia i potrwają do końca września.
Projekt pod nazwą "Rozwój gminy Wojciechów w oparciu o dziedzictwo kulinarne oraz tradycje kowalskie" będzie współfinansowany ze środków unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, które mają zostać wykorzystane na pokrycie większości kosztów.
(fot. GOK w Wojciechowie)
źródło: IAS 24
https://ias24.eu/aktualnosci,wojciechow-dziedzictwo-kulinarne-i-kowalskie-tradycje,27517.html?p=1