Trzydniowe zajęcia odbywały się w trzech grupach, złożonych z członków Klubu Seniora, kół gospodyń wiejskich i innych organizacji pozarządowych z gminy Wojciechów. Pod kierunkiem właścicielki kwatery agroturystycznej "U Kowalowej" Danuty Czerniec, uczestnicy warsztatów przygotowywali tradycyjne potrawy, korzystając przy tym z produktów uprawianych w przydomowych sadach i ogródkach lub przez miejscowych rolników. Podczas zajęć przyrządzili m.in. kapustę zasmażaną, pierogi z różnym farszem, zupę sałatową i wiele innych dań.
Jednym z materiałów, wykorzystywanych podczas spotkań, była broszura "Tradycje kulinarne Ziemi Wojciechowskiej", opracowana także w ramach projektu.
Prowadząca warsztaty Danuta Czerniec pokazywała również sposoby aranżacji i dekoracji potraw, uczyła jak można podać danie, przyrządzone na podstawie starych receptur, w sposób apetyczny i odpowiadający współczesnym standardom.
Uczestnicy warsztatów rozmawiali również o możliwości współpracy kół gospodyń wiejskich jako producentów lokalnych produktów z miejscowymi kwaterami agroturystycznymi, lokalami gastronomicznymi i przedstawicielami organizacji turystycznych.
Wcześniej w ramach tego samego projektu GOK w Wojciechowie zorganizował wyjazd studyjny na Roztocze oraz warsztaty zdobienia i ekspozycji produktów lokalnych.
Wszystkie pomysły pod wspólnym hasłem "Dziedzictwo lokalne Gminy Wojciechów - nowoczesne formy dystrybucji", były współfinansowane ze środków unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
(fot. GOK w Wojciechowie)
Źródło: IAS24
https://ias24.eu/aktualnosci,wojciechow-wykorzystanie-lokalnego-dziedzictwa-foto,26012.html